Home Wie zijn wij Uitleenformulier Catalogus Nieuwsbrief Uitleen Prijzen ContactANBI

Zoeken


< Terug

Film informatie

Uitleennr : A5615
Duur : 124 min
Taal : Engels
Ondertitels : Nederlands Engels Spaans Duits Noors Pools Italiaans Tsjechisch Portugees Zweeds
Categorie : Speelfilms
Subcategorie : Zending

Toevoegen aan uitleenformulier

Machine Gun Preacher

De film is gebaseerd op het levensverhaal van Sam Childers, ooit junk en achter de tralies, nu actief als 'ontwikkelingswerker' in Afrika.
De film en de persoon van Sam Childers hebben nogal wat stof doen opwaaien in ontwikkelingshulpkringen. Sam schuwt namelijk geweld niet om zijn doel te bereiken en dat druist in tegen de methodes die ontwikkelingswerkers hanteren. Die streven altijd naar vrede, ook als het langer duurt. Geweld is nooit een antwoord. Sam Childers is het hier niet mee eens. Hij kan simpelweg niet wachten. Hij wil NU helpen!  

De film
MACHINE GUN PREACHER is geen gewone 'christelijke speelfilm'. Sterker nog, de film is niet eens gemaakt door christenen. De film is geproduceerd door Hollywood (Relativity Media), met een groot budget, een echte filmster in de hoofdrol (Gerard Butler) en een topregisseur (Marc Forster). MACHINE GUN PREACHER is dus een film over een christen, gemaakt door seculiere gerenommeerde filmmakers. Dat levert een interessante film op die uitdaagt en grenzen overgaat wat betreft taalgebruik en beelden, maar die nooit probeert het geloof op te dringen. De film vertelt simpelweg een verhaal, zonder christelijke agenda. Machine Gun Preacher is een eerlijke film over een man die worstelt met zijn missie, zijn geloof en zijn verleden. Met alle ruwe randjes die daarbij horen. 

Controverse
MACHINE GUN PREACHER vertelt het verhaal van Sam Childers. Niet het verhaal van Billy Graham, of van Dietrich Bonhoeffer. Sam Childers was drugsdealer, kwam uit de gevangenis en werd geconfronteerd met een bekeerde echtgenote. Na een korte terugkeer naar drugs en geweld koos Sam uiteindelijk voor God. Zijn liefde voor wapens bleef echter. Hij bouwde een kerk in Penssylvania en ging naar Afrika om kinderen te redden van de burgeroorlog in Soedan. En daarbij schuwde hij het gebruik van geweld niet. Ontwikkelingshulporganisaties zijn het oneens met Sams methodes. Zij veroordelen het gebruik van geweld. Het lost in hun ogen het probleem van de regio niet op, maar gooit alleen maar meer olie op het vuur. Er moet gewerkt worden aan duurzame vrede, ook als dat kostbare tijd kost. Sam kan daar niet mee leven. De kinderen die nu in nood zijn, moeten ook geholpen worden. Zijn motto: Save the children, no matter the cost!  

Gekuiste versie
Ondanks de controverse rondom zijn persoon blijft Sam Childers actief in Afrika. Hij blijft zich inzetten voor kinderen in nood. Hij trekt langs kerken over de hele wereld en gebruikt onder andere deze film om zijn verhaal te vertellen en steun te werven voor zijn missie. Het betreft dan wel een gekuiste versie, waar de meest 'onchristelijke' elementen uit verwijderd zijn. Op Flevo is de oorspronkelijke versie te zien, met alles erop en eraan. De mooie en ook de minder mooie kanten van Sams verhaal komen onverkort langs. Juist die worsteling maakt MACHINE GUN PREACHER waardevol!

Redactie Videotheek WAARSCHUWING
Een waarschuwing is op zijn plaats. In het begin van de film bij de terugkeer in de maatschappij tot aan zijn bekering wordt grof taal gebruikt (tot 0.17.09). In het hele begin bij het verlaten van de gevangenis ziet u een op afstand in de wagen van zijn echtgenoot een scene die een sexuele daad voorstelt (0.05.20 -0.06.00) Omdat dit de realiteit anno 2012/13 weergeeft is het van real belang om een goede indruk te krijgen van de tegenstellingen. Zoals de titel al aangeeft bevat de verdere film af en toe geweldadige scenes. Het is een waargebeurd verhaal wat nog steeds doorgaat.