Uitleennr : A5707
Categorie : Speelfilms
Subcategorie : Waargebeurd

Final Solution

Een waar gebeurd verhaal. Gerrit Wolfaardt is een blanke Zuid-Afrikaan die zich hard maakt voor vrede tussen zwart en wit in zijn land. Maar in 1993, vlak voor de eerste universele verkiezingen in Zuid-Afrika, neemt het geweld alleen maar toe. Op een bepaalde nacht, wanneer een paramilitaire blanke groepering een hit-and-run aanval uitvoert op een stad, stoten zij onverwachts op tegenstand van een ondergrondse groep zwarte verzetsstrijders. Kosthuizen, de leider van de paramilitaire groepering, vlucht naar een nabijgelegen kerk. Daar zijn tegelijkertijd Gerrit en zijn vrouw Celeste in de kerk aanwezig voor een interraciale bidstond. Als een boze menigte zich voor de kerk verzamelt voor een spontane lynchpartij, spreekt Gerrit de menigte toe, waarbij hij aangeeft dat ze eigenlijk hem moeten hebben, omdat hij degene is geweest die Jan getraind heeft om te haten en te moorden. Als Gerrit de menigte overtuigd heeft om zijn verhaal aan te horen, vertelt hij hen over zijn persoonlijke ontwikkeling van racist naar vredestichter. Een van de eerste herinneringen uit zijn kindertijd is het verhaal van de moord op zijn opa, die door een Brits vuurpeloton in de Boerenoorlog werd doodgeschoten. In zijn zoektocht naar identiteit als tiener wordt Gerrits voorbeeld Adolf Hitler. Hij leest Mein Kampf en ontwikkelt een final solution voor het Swart Gevaar. The Solution -zoals Hitlers versie voor de Joden- is genocide. En hij ontvangt steun van schofterige onderdelen van het Zuid-Afrikaanse leger om zijn plannen uit te voeren. Degenen die Gerrit van zijn duivelse plannen wegtrekken zijn de jonge Celeste en dominee Peter Lekota, die hem vergeeft voor Gerrits poging tot moord. Die vergeving en de diepe overtuiging dat hij op weg is naar zijn eigen vernietiging, geven de aanleiding voor de dramatische ommekeer in Gerrits leven. Maar Gerrits verhaal over zijn persoonlijke verandering wordt moeilijk geaccepteerd door de menigte. Onder hen is een jonge zwarte man, Moses Moremi, die door Gerrit vroeger bijna dood is geslagen. Moses is niet van plan Gerrit te vergeven en confronteert hem met het brute geweld uit het verleden. Wat zal de uitkomst zijn? Sommigen beweren dat vrede en vergeving de oplossing zijn, niet specifiek in de zaak van Jan, maar wel met betrekking tot de Zuid-Afrikaanse natie en de wereld. Desondanks worden dit soort problemen over het algemeen niet binnen enkele dagen of uren opgelost. Zullen Gerrits smeekbeden voor vergeving deze dag overleven of resulteren ze in meer bloedvergieten, dat hem ook zijn leven kan kosten?

Over het leven van Gerrit Wolfaart is een documentaire van 30 minuten gemaakt door de EO: From one Blood. Zie hiervoor de rubriek Docudramas no. 07.007

Mindere kwaliteit